‘World Paella Day’ es tornarà a celebrar el pròxim dia 20 a València

El plat valencià tornarà a ser protagonista gastronòmic i mediàtic

Després de la projecció d’un vídeo que recull els principals assoliments lligats a la primera edició del Dia Mundial de la Paella (World Paella Day), la de l’any passat, que el regidor de Turisme, Emiliano García Domene, ha qualificat «d’èxit col·lectiu per a València» del qual es van fer ressò més de quatre milions de persones a través de les xarxes socials, entre elles Carlos Arguiñano o Iker Casillas, el responsable municipal ha informat dels aspectes més importants d’esta nova i segona edició en la qual sumen esforços l’Ajuntament de València, Turisme Comunitat Valenciana, Diputació de València o la Federació Empresarial d’Hostaleria, entre d’altres, amb l’objectiu de «posar, durant el 20 de setembre, el focus mediàtic i gastronòmic, a nivell mundial, en la paella i la ciutat de València».

Junt amb Emiliano García han intervingut en esta presentació pública d’un esdeveniment la repercussió mediàtica del qual va ser quantificada l’any passat en 5 milions d’euros, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el diputat provincial de Turisme, Jordi Mayor. «Volem continuar compartint la paella amb el món», ha afirmat Emiliano García, que s’ha referit a continuació a la importància dels ingredients en el plat valencià més universal. «Part de la cultura de la paella passa per una bona selecció dels ingredients, de la matèria primera; per comptar amb producte local de primera qualitat».

Després de dir que a alguns d’estos ingredients «favorits» segons el gust de cada comensal o cuiner, cal afegir uns altres que no poden faltar, com el «comboi, els amics, la paciència, la família o el mestre paeller», ha enumerat les grans ciutats on en esta segona edició tindran lloc accions internacionals amb la paella com a protagonista, dirigits a influencers i mitjans de comunicació: Londres, Milà, Rotterdam, París, Moscou, Nova York, Tòquio, Zuric, Quito o Guangzhou, ciutat xinesa agermanada amb València. A Londres, a més, hi haurà una masterclass dirigida per Quique Dacosta.

El Diputat Provincial, Jordi Mayor, ha valorat la col·laboració de les diferents administracions, els productors, els hostalers, Wikipaella o TUREspaña, a més del Concurs Internacional de Paelles de Sueca, «en un esdeveniment únic com únic és el plat de paella, que si és d’algun lloc, és Valencià perquè no pot ser d’una altra forma que com la fem a València, encara que tinga diferents versions i formats». Major ha qualificat de «molt encertada», la iniciativa. «Serà un dia màgic en el qual el món sabrà més i coneixerà millor el plat de la paella».

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha assenyalat que el World Paella Day «va ser un encert des del minut un, una obra col·lectiva, de suma, d’obrir l’angular i comprovar que hi ha molta gent disposada a enrolar-se en un projecte de reposicionament, de mundialització, d’internalització i projecció mundial de la icona gastronòmica de la nostra ciutat i la nostra comunitat». Per a Colomer, «la paella va deixar de ser sol un element gastronòmic, que per descomptat ho és, per a convertir-se en la metàfora d’un estil de vida. És la nostra millor targeta de presentació perquè significa paisatge, territori, producte, autenticitat, creativitat, carisma. Va deixar de ser un plat per a convertir-se en un ritual de fraternitat i familiar, d’identitat, que és el resum del qual volem ser com a destinació turística. Un estil de vida que ens fa autèntics i singulars».

Pel que respecta a la ciutat de València, el divendres 20 de setembre, Dia Mundial de la Paella, hi haurà degustacions gratuïtes de les paelles que es cuinen en la plaça de l’Ajuntament, es llegirà un manifest i es presentarà, en el teatre Rialto, el llibre «El concili de l’arròs. Ser o no ser de la paella».

Quant a projecció nacional de la celebració, entre altres iniciatives se servirà paella entre els passatgers de classe preferent dels AVES València-Madrid i Madrid–València, i també en el menú del congrés dels Diputats.

CatalanSpanish