jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Xàtiva tornarà a optar a la capitalitat cultural valenciana

El plenari ordinari de passat dissabte va incloure l’aprovació del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere per part de l’Ajuntament de Xàtiva. Es tracta d’un document que pretén ser un compromís institucional i social per situar la violència masclista com un problema social estructural. El pacte compta amb el recolzament d’entitats socials i cíviques, administracions públiques, institucions judicials, universitàries, cossos de seguretat, partits polítics, agents econòmics i sindicals o associacions de periodistes, entre d’altres.

El pacte està estructurat en cinc eixos estratègics, que es subdivideixen en 21 objectius amb un total de 293 mesures concretes a impulsar. Els cinc eixos són: garantir una societat segura i lliure de violència masclista, feminitzar la societat, coordinar el treball en xarxa per l’atenció a les dones i fills víctimes, socialitzar el problema i trencar els murs que invisibilitzen la violència i garantir una dotació pressupostària estable per dur a terme els objectius.

D’altra banda, el plenari de passat dissabte va aprovar per unanimitat secundar la proposta del regidor de Cultura, Jordi Estellés, consistent en iniciar els tràmits per tal que Xàtiva opte al reconeixement com a Capital Cultural Valenciana durant 2018. Segons fonts del Departament de Cultura, el projecte de la candidatura se centraria en els actes de celebració del 200 aniversari del naixement de l’escriptor, periodista i impressor Blai Bellver. Aquesta distinció forma part del conjunt de mesures englobades en el Pla Valencià de Democratització Cultural, en el qual es plantegen, de forma coordinada amb diferents administracions, mesures per incentivar la creació de nous públics en la cultura valenciana, així com possibilitar el dret d’accés a la cultura a tota la ciutadania valenciana, independentment del nivell de renda o condició d’origen. Aquest nomenament possibilitaria un impuls a les polítiques culturals de la ciutat, amb l’aportació de diferents iniciatives per part de la Generalitat Valenciana, com ara exposicions, espectacles teatrals o altres activitats de caire cultural.

A partir d’ara, l’Ajuntament haurà de presentar un expedient que contindrà una carta de motivació, un projecte d’activitats anual, un estudi de les infraestructures culturals amb què està dotat el municipi, tant públiques com privades, i un informe de les despeses que anualment s’hi dediquen a matèries culturals. Aquesta documentació se sotmetrà al criteri d’una comissió de valoració constituïda a l’efecte per la Conselleria d’Educació, Cultura, Investigació i Esport i presidida pel propi conseller.

Últimas noticias

Contenido relacionado