Incautades 9.000 plantes de marihuana en l’operació GreenCircuit a Xest

S'han detingut a 8 persones, dins de les actuacions s'emmarquen dins de les activitats que desenvolupa la Guàrdia Civil en la lluita contra el cultiu, elaboració i distribució d'estupefaents

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació GREENCIRCUIT, desenvolupada a les províncies de València, Madrid i Cadis, la Guàrdia Civil ha confiscat 9.000 plantes de marihuana i ha detingut a 8 persones de nacionalitat romanesa i espanyola, als quals se’ls imputen els delictes d’organització criminal, contra la salut pública per cultiu, elaboració i tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric, trencament de condemna i usurpació de l’estat civil.

S’han dut a terme nombrosos registres, destacant-se el dut a terme en una nau industrial de la localitat de Xest (València), on es van confiscar les 9.000 plantes de marihuana, el pes de la qual ronda els 500 quilos i a més es van aprehendre 100 quilos de marihuana seca envasada i disposada per al seu enviament, distribució i consum, així com material, infraestructura, estris i efectes tècnics necessaris per al cultiu, elaboració, recol·lecció i tràfic de plantes de marihuana, entre altres efectes.

També s’han intervingut 5 vehicles, una motocicleta, 23 telèfons mòbils, 7 discos durs, 2 tablets, un ordinador, 4 rellotges d’alta gamma, una defensa elèctrica, un matxet i 3.000 euros en metàl·lic. En total, els efectes intervinguts sumen un valor de més de 4 milions d’euros.

Els investigadors van esbrinar que la nau industrial havia sigut llogada dos anys abans per al desenvolupament d’una suposada empresa dedicada a serveis d’emmagatzematge, custòdia i preparació de vehicles per a concessionaris, però quan van entrar van descobrir que tot el recinte havia sigut hermetitzada, aïllat i ventilat a manera d’hivernacle intensiu de cànnabis.

Durant el registre de la nau de Xest es va poder comprovar que comptava amb un doble nivell de seguretat del sistema de protecció perimetral físic contra la intrusió, així com un sistema de vigilància per circuit tancat de televisió, des del qual els membres de l’organització controlaven els moviments en l’exterior de la nau.

També es va descobrir que tenia un sofisticat sistema per a la producció de marihuana compost per generadors d’electricitat, climatitzadors, extractors d’aire, filtres, llums d’alta potència, ventiladors, transformadors, productes específics per al cultiu. Això feia possible que els cultius de marihuana mantingueren unes condicions d’humitat i temperatura òptimes per al seu cultiu intensiu en interior.

A més, es va comprovar que els membres de l’organització van incórrer en una defraudació del fluid elèctric, ja que havien manipulat els sistemes elèctrics per a no haver de fer front a l’alt cost de les factures. S’estima que la defraudació podria superar els 300.000 euros.

Entre els detinguts, es troben els capitostos de la banda, empresaris amb un alt poder adquisitiu establits a Madrid i València que, presumptament, van muntar el macro hivernacle de marihuana en una nau industrial en la localitat valenciana de Xest. S’estima que l’organització va invertir quasi un milió d’euros per a muntar aquesta infraestructura.

L’operació ha sigut desenvolupada per la Guàrdia Civil de Xiva, en col·laboració amb l’Equip de Policia Judicial de Riba-roja (València), comptant amb el suport de les diferents Unitats Territorials de la Comandància de València, i en la fase d’explotació de l’operatiu han participat agents del Grup de Reserva i Seguretat núm. 3 de València, USECIC de València, Servei Cinológico i de les Comandàncies de Madrid i Algesires.

Les diligències han passat a la disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Requena (València).

Publicitat