Ximo Puig anuncia noves mesures per a combatre el COVID-19 a la Comunitat

El president de la Generalitat ha comparegut en una sessió extraordinària a les Corts per a anunciar noves mesures contra el coronavirus.

810

Ja fan tres mesos des que va començar el virus del COVID-19 a la Xina, i la situació, lluny de millorar, s’ha desenvolupat fins a la declaració de la situació de pandèmia global per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). No obstant això, el President de la Generalitat Ximo Puig ha comparegut en les Corts en una sessió extraordinària per a anunciar noves mesures que lluitaran per a revertir la situació.

El president ha assegurat que València té als millors professionals en l’àmbit mundial, i ha fet una crida a l’ànim per a lluitar junts contra el COVID-19 i sobretot ha manifestat la importància de salvaguardar la sanitat pública, ja que en estos casos, és més evident que mai la seua necessitat.

Fran Ferri, ha recalcat este punt, ja que ha recordat que la prova de positiu en coronavirus costa 800€ i l’hospitalització mínima 3.000 dòlars als Estats Units, cosa que “nosaltres no sofrim”.

Telèfon gratuït coronavirus: 900 300 555

Puig actualitza les dades pel coronavirus a la Comunitat:

Fins al moment són 92 persones en resultat positiu en COVID-19 (3 a Castelló, 67 a València i 22 a Alacant) dels quals a soles 22 estan hospitalitzats. En les últimes hores, 17 persones presenten símptomes, i fins al moment, estan en la seua casa confinades.

Fins ara, hi ha una persona morta a la Comunitat i una dada d’alta recentment. Per altra banda, els professionals que han estat en contacte amb contagiats també han sigut reclosos a les seues cases.

155 morts a Espanya es tradueix en 1’55% per cada 100 valencians. Per consegüent, el President ha avançat que: “estem preparats per a qualsevol escenari que es vaja a produir, ja que encara continuem en fase de contenció, i els protocols estan funcionant”.

Estes són les mesures tomades fins ara:

  • S’han suspés les vacances dels sanitaris per a disposar d’ells en cas d’un increment de la crisi.
  • S’han duplicat els operaris telefònics al telèfon gratuït proporcionat per als casos de coronavirus: 900 300 555.

Noves mesures tomades per la Generalitat Valenciana:

  • Se suspendran les pràctiques de l’estudiantat científic de la comunitat.
  • També els viatges organitzats.
  • Es tancaran els centres especialitzats per als majors.
  • A més, es posa en marxa un telèfon exclusiu per als ajuntaments per a consultar qualsevol dubte per a pal·liar la crisi.
  • Immediata incorporació de 846 professionals sanitaris en qualsevol àmbit necessari i ampliables segons l’escenari.
  • Pla d’ampliació de llits hospitalaris, encara que ara mateix no hi ha problemes d’este tipus.

Això i tot, des del Govern continuen pensant noves mesures

“Hem pres la decisió quan l’han recomanat els especialistes, no abans ni després”

Ximo Puig.

Ximo Puig ha destacat la transparència que ha caracteritzat la coordinació de la crisi fins ara, celebrant 17 rodes de premsa diàries, i amb la comunicació continua amb el ministeri, departaments de salut sanitària de Valencià i diputacions provincials de la comunitat. Estes mesures, encara que siguen difícils per a tots, són necessàries, ja que “previndre és millor que curar”, ha dit.

Ximo Puig es dirigeix al món faller

El president ha volgut dirigir-se al món faller dient: “fa 36 hores tomarem una decisió molt difícil. Les Falles són molt més que Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Estem vivint un fet històric que tan sols s’ha viscut en cinc ocasions: la primera vegada per motius d’impostos; en l’esclat de la guerra de Cuba; i els tres anys de la Guerra Civil. La Magdalena mai s’havia suspés. Som conscients que esta il·lusió que es confessa i l’extraordinari de l’ocasió, ha fet més difícil la decisió”.

Fou el Ministeri central qui va enviar este missatge el dimarts de vesprada: “Les Falles i La Magdalena reuneixen una gran quantitat de gent que podria accelerar l’epidèmia tal com dicten les organitzacions internacionals” i des de la Generalitat “hem tomat una decisió que no tenia cap alternativa, per a salvaguardar la sanitat pública”.

“Hem pres la decisió quan l’han recomanat els especialistes, no abans ni després”, ha defensat Puig. El motiu de l’ajornament és pal·liar el desficaci econòmic que suposarà per a la ciutat.

La generalitat es farà càrrec del 50% dels costos del transport dels monuments a llocs públics que salvaguarden els ninots fallers.

L’economia, un altre contagiat pel COVID-19

L’impacte de l’epidèmia no només afecta la salut, sinó també a l’economia. “Hem d’atendre als malalts per coronavirus en primera instància, però després, atendre als autònoms, a les empreses… Que estan patint per esta situació. Per això demanarem solucions a Europa, per a una inversió que ajude en esta situació” ha avançat.

Pla de xoc del Consell:

  1. Protocols sociosanitaris a totes les organitzacions.
  2. Es mantindrà el calendari escolar, salve canvi d’escenari.
  3. Es promourà la col·laboració científica de les universitats.
  4. Es convocarà als retors per a planificar les mesures universitàries.
  5. Es potenciarà la neteja dels autobusos, metrovalència, tram de Castelló… I tots els transports públics de la Comunitat Valenciana.

Quan passe la crisi, es potenciaran les promocions turístiques per a tornar la confiança en València com a destí saludable.

Reflexió per als valencians

“No són hores fàcils ni passarem dies senzills, però junts, els valencians ja hem superat moltes coses dures. Hem de lluitar junts i suportar als que més ens necessiten. Ho farem seguint estes cinc línies: 1: la nostra prioritat és protegir als valencians. 2: Seguirem totes les indicacions científiques. 3: ens coordinarem sempre amb el ministeri de salut. 4: Tenim la tranquil·litat de tindre un sistema sanitari exemplar amb 64.000 professionals. 5: Fent una crida a la prudència, evitant l’alarmisme, i disminuint entre tots, els riscos”, ha conclós el president.