```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Ximo Puig anuncia que les bases del nou pla de finançament universitari estaran llestes al començament de 2020

Així s'ha pronunciat Puig a la Universitat Politècnica de València i durant l'acte d'obertura del curs acadèmic universitari 2019-2020 de les universitats de la Comunitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell treballarà des d’aquest octubre en el document base que definirà “el nou pla de finançament de les universitats públiques valencianes” perquè quede acabat “a l’inici de l’any” i els centres valencians puguen disposar “del millor model de finançament possible”.

Així s’ha pronunciat Puig a la Universitat Politècnica de València i durant l’acte d’obertura del curs acadèmic universitari 2019-2020 de les universitats de la Comunitat, en el qual ha incidit en què el Consell continuarà “buscant solucions sostenibles i adoptant mesures per a crear el millor model de finançament possible per a les nostres universitats”.

El titular de l’Executiu valencià ha recordat a més que el nou marc de finançament universitari era “una reivindicació justa” dels rectorats, i ha incidit en què davant circumstàncies “d’interinitat institucional que viu Espanya i la infrafinanciació històrica” s’han de conjugar “reivindicació, audàcia i responsabilitat”.

Puig també ha remarcat que la creació d’una conselleria específica d’Innovació i Universitats en aquesta legislatura “està determinada a visibilitzar la importància de la comunitat universitària i la seua vinculació amb la nova economia”.

Ximo Puig ha ressaltat que cada any ixen de les universitats públiques valencianes més de 27.000 persones titulades, que aporten al PIB més de 2.000 milions d’euros de renda, la qual cosa implica que el sistema universitari públic valencià retorna a la societat 2,7 euros per cada euro que les administracions públiques inverteixen en el seu funcionament.

La universitat “és transmissió de coneixement, ciència i investigació, però també un actor clau en el desenvolupament econòmic i social”, ha assenyalat a més Puig, que ha recordat la necessitat de potenciar “la redistribució del coneixement, i, en conseqüència, del creixement econòmic” amb la finalitat “d’erradicar la pobresa i la precarietat”.

Excel·lència

El president del Consell també ha lloat l’esforç i la dedicació del personal docent, investigador i administratiu de les universitats i ha indicat que l’excel·lència dels campus “és el que permet l’excel·lència de les futures generacions, persones formades en coneixements teòrics, científics i tecnològics però també formades en valors”.

“Perquè les noves generacions puguen perfeccionar-se com a éssers humans és substancial que tinguen les mateixes oportunitats educatives”. Unes oportunitats que, ha assenyalat, “només les nostres universitats públiques poden garantir”.

Igualment, Puig confia que la tecnologia “no engrandisca les ja grans bretxes entre grups socials”. Per això, ha assegurat que és necessària la universitat pública per a fer possible “una estratègia d’adaptació anticipada que no faça més precari el món laboral ni impose barreres d’entrada”.

“No permetem que l’intercanvi d’idees que porta el desitjable consens, dins i fora de les aules, es convertisca en combat. No permetem que el progrés es transforme en reculada, la raó en odi o els arguments en manipulació”. En aquest sentit, ha qualificat l’educació com “el millor ascensor social d’un país”.

Puig ha aprofitat el seu discurs per a donar l’enhorabona a la Universitat Politècnica de València per ser reconeguda com “una de les millors universitats d’Europa”, segons el QS World University Rànquing 2019-20.

Últimas noticias

Contenido relacionado