Ximo Puig: ‘El Govern ha activat el FLA de la Comunitat Valenciana que permet injectar 700 milions per a pagar a milers de proveïdors valencians’

El president destaca que la mesura permetrà abonar més de 50.000 factures d'empreses i entitats, així com subvencions de dependència, renda d'inclusió, habitatge, centres educatius, advocats i procuradors

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha informat que “el Govern de Pedro Sánchez ha activat el Fons de Liquiditat Autonòmic per a la Comunitat Valenciana, que permetrà la injecció de 700 milions d’euros per a poder pagar a milers de proveïdors valencians”. “És una bona notícia per a milers de famílies i empreses valencianes”, ha subratllat el president, qui ha explicat que aquesta setmana tant ell mateix com el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, han mantingut diferents converses amb el president del Govern, Pedro Sánchez, l’última ahir mateix, i amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i ja s’han activat els recursos econòmics per a la Comunitat Valenciana.

El president ha destacat que els pagaments que Tresoreria de la Generalitat podrà anar realitzant a partir de la setmana vinent a empreses, entitats i persones corresponen a més de 50.000 factures, sobretot, de serveis fonamentals, a més de subvencions de dependència, renda d’inclusió, habitatge, col·legis públics i concertats o advocats i procuradors.

Ximo Puig ha subratllat que aquest serà l’any de la legislatura en què més prompte es posaran en marxa aquests fons, quasi un mes abans que en 2018, quan el FLA es va activar el 7 de maig, mentre en 2017 va ser el 22 de maig, i en 2016, el 6 de juny.

El president ha recalcat, no obstant això, que aquests són instruments de liquiditat per a atallar les tensions de tresoreria generades per la situació d’infrafinanciación de la Comunitat Valenciana i ha posat l’accent que els valencians el que reclamen amb tota rotunditat és la reforma del sistema de finançament per a garantir una solució definitiva al problema de la falta de recursos i un tracte just per a la Comunitat Valenciana.

“L’activació del FLA significa que la Generalitat tindrà 700 milions de liquiditat per a poder pagar més de 50.000 factures que tenim pendents i que no havíem pogut encara abonar sobretot perquè hi ha un problema de finançament autonòmic”, ha assenyalat el president, que ha recalcat: “El FLA no soluciona el problema de finançament; simplement té un efecte pal·liatiu, ja que és un crèdit, però el necessitem per a poder pagar als proveïdors i això proporciona a l’economia un millor funcionament. Cal pagar dins del termini i en la forma escaient i aqueixos 700 milions ajudaran moltes empreses i a molts ciutadans a rebre les seues ajudes o a cobrar pels treballs realitzats”.

La Tresoreria de la Generalitat ha procedit a la càrrega de factures al FLA, en un procés que finalitzarà hui i, a partir d’aqueix moment, tots els proveïdors podran comprovar-lo en la plataforma del Ministeri d’Hisenda. A partir de la setmana vinent s’ordenaran pagaments, procés que es prolongarà al llarg de tot el present mes d’abril.

Dels 700 milions d’euros que engrossiran les arques de la Generalitat, 104 corresponen al FLA ordinari del primer semestre de 2019 i els altres 600 procedeixen de la bestreta de la liquidació del model de finançament que es reben després de l’activació del FLA Venciments.

Plataforma per a consultar els pagaments

Els proveïdors o beneficiaris de subvencions també poden consultar en la plataforma habilitada per la Generalitat en www.hisenda.gva.es les factures que els afecten i comprovar que totes les dades són correctes. Així, simplement introduint el NIF del proveïdor i l’import brut o líquid d’una de les factures pendents, es tindrà accés a la resta de dades tals com estat en què es troba aqueixa factura, referència de la mateixa o entitat amb la qual el contractista té el dret de cobrament, entre altres.

“En els pagaments es prioritzaran aquelles àrees més socials i sensibles i també les empreses que necessiten liquiditat per a continuar generant ocupació i activitat econòmica”, ha explicat el president, qui ha apuntat que “per al Consell pagar és una prioritat. No hi ha millor forma d’ajudar el sosteniment dels serveis socials, al dinamisme de l’economia i a la generació d’ocupació que injectant liquiditat, i des del Consell volem fer-ho pagant amb la màxima celeritat possible”.

Publicitat