Xina confirma que el coronavirus és contagiós abans de mostrar símptomes

El ministre de Sanitat xinés, Ma Xiaowei, ha confirmat este diumenge que el nou coronavirus causant del brot de pneumònia que ha matat a 56 persones i afectat a 2.070 és contagiós fins i tot abans de mostrar símptomes, la qual cosa podria dificultar enormement les labors de control per a evitar la propagació de la pneumònia.

Això diferenciaria radicalment al nou virus del SARS o síndrome respiratòria aguda i greu sorgit a la Xina en 2002 i que es va saldar amb la mort de més de 700 persones a tot el món amb una taxa de mortalitat després de contagi d’entre el 13 i el 19 per cent. El SARS no era asimptomàtic, per la qual cosa era més senzill localitzar a possibles contagiats.

A més, la Comissió Nacional de Salut que dirigeix Ma ha indicat que el període d’incubació és de catorze dies i ha destacat que la capacitat de propagació del virus s’està enfortint.

El mateix Ma ha reconegut la “limitada” comprensió del virus per part de les autoritats i per tant que no coneixen l’abast potencial de la malaltia ni els possibles riscos de mutació. “El brot seguirà actiu durant un cert temps”, ha apuntat, segons recull el diari ‘South la Xina Morning Post’.

Dt. anunciat també en la roda de premsa que 1.350 metges addicionals han arribat ja a la ciutat de Wuhan, epicentre de la malaltia, i altres mil estan a arribar, encara que ha reconegut una escassetat de subministraments mèdics que estan intentant pal·liar “de totes les formes possibles”.

El viceministre d’Indústria i Tecnologia de la Informació, Wang Jiangping, ha indicat en la mateixa roda de premsa que estan intentant diverses vies, tant a l’interior com en l’exterior, per a obtenir els subministraments necessaris.

En països com els Estats Units el control dels símptomes és la pedra angular per a evitar l’entrada d’afectats, ha advertit un assessor dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties estatunidenca, William Schaffner. “Això ho canvia tot”, ha subratllat Schaffner en declaracions a la CNN.

“Quan ho he sentit he pensat, ‘Déu meu, això és pitjor del que pensàvem’. Significa que la infecció és molt més contagiosa del que créiem al principi”, ha apuntat Schaffner, professor expert en malalties infeccioses del Centre Mèdic de la Universitat de Vanderbilt. “Si el doctor Dt. té raó, haurem de revisar la nostra estratègia. Això és clar”, ha explicat.

Fins al moment Estats Units ha confirmat tres casos en els estats de Washington, Califòrnia i Illinois i també s’ha estés al Japó, França o el Canadà.CatalanSpanish