Zapatero va inaugurar l’exposició permanent de la vara de comandament d’Azaña a Elda

El president de la II República Espanyola va recuperar algunes idees de l'il·lustre eldense Emilio Castelar

965

L’expresident del govern, José Luís Rodríguez Zapatero, acompanyat de la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo Sanestanislao, amb els alcaldes d’Elda, Rubén Alfaro Bernabé, la de Petrer, Irene Navarro Diaz i el de Monòver, Natxo Vidal Guardiola juntament amb altres personalitats locals van inaugurar l’exposició permanent de la vara de comandament del qual anara president de la República, Manuel Azaña, en els anys de 1936 a 1939.

Zapatero Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

L’arqueòleg Municipal d’Elda, Juan Carlos Márquez, va destacar en la seua intervenció la labor i les reformes del president de la Segona República i el que Elda va aconseguir sent Azaña president. “Durant els anys de la presidència d’Azaña a Elda, es van finalitzar les primeres escoles graduades on està l’actual col·legi públic Pare Manjón i la Biblioteca Pública Municipal, també es va inaugurar el monument Emilio Castelar, en la plaça del mateix nom, es va concloure la nova estació de ferrocarril Elda-Petrer i es va construir la Caserna de la Guàrdia Civil”, va dir Márquez. Algunes de les idees importants que Azaña va aplicar en el seu mandat com a president, les va agafar de Castelar, tals com “la descentralització territorial que fóra compatible amb la unitat nacional, o la regeneració ciutadana a partir de l’educació, el progrés social, la defensa de la democràcia i la legalitat republicana”, va concretar l’arqueòleg Municipal.

Zapatero Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

El discurs de José Luis Rodríguez Zapatero va ser emotiu i reflexiu. Al principi de prendre la paraula va realitzar una espècie de pregunta en veu alta, pretenia justificar la seua invitació a l’acte, i tan sols va trobar la seua resposta en el qual havia sigut l’únic president que havia estat en la tomba de Manuel Azaña i la vara de comandament li va fer evocar aquell dia. Moltes van ser les cites que Rodríguez Zapatero va esmentar, entre les quals predomina “una nació només és respecte a si mateix si coneix i assumeix la història. Un poble, només se sent un poble, si reconeix i valora a les seues grans referències històriques, a les personalitats que van fer de la seua vida una tasca política”. Zapatero considera que la memòria històrica que ell va impulsar en la seua època de mandat és de tots i no per a reivindicar a uns, sinó més aviat, perquè aquest país estiga en pau. “Només hi ha pau si assumim la història amb les seues llums i les seues ombres. La vara de comandament d’un president del govern i un president de la República és un símbol de gran importància en una gran nació”, va concloure Zapatero. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, va fer un recordatori als assistents del que va suposar la Prefectura d’Estat de la II República Espanyola, dels periples del bastó d’Azaña que li’l va portar la seua vídua, María Dolores Rivas Cherif, des de França fins al seu exili a Mèxic en 1941 donant-ho a la Lliga Espanyola Pro-Drets Humans. Aquesta entitat li’l va lliurar en custòdia al president de la República de Portugal, Jorge Sampaio, en 1997 i en 2007 li’l va retornar a José Francisco Alonso, president de nomenada lliga. Tant la consellera com l’arqueòleg Municipal van esclarir com va arribar la vara al municipi eldense, ja que, José Francisco Alonso va obsequiar el bastó a la ciutat en reconeixement al fet que va ser la capital de la comarca del Vinalopó Mitjà l’última seu del Govern de la República presidit pel doctor Juan Negrín. L’alcalde d’Elda, Ruben Alfaro, va reconéixer la rellevància del símbol com a model d’estat basat en la democràcia i en la igualtat. També va agrair l’assistència dels alcaldes de Petrer i Monòver, així com de tots els que han fet possible que la vara s’exhibisca en el consistori eldense.

Zapatero Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Respatler a Ángel Gabilondo
L’expresident de govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va atendre als mitjans de comunicació en el despatx de l’alcalde d’Elda, on va ser preguntat sobre el tema del Màster de Cristina Cifuentes, de quin no va voler valorar a causa del difícil moment que aquesta responsable política aquesta passant. Encara que no vol que Ángel Gabilondo siga president per aquestes circumstàncies, si espera que en les pròximes eleccions arribe a la presidència de la Comunitat de Madrid. A la complicada pregunta dels contractes irregulars de finançament a la Comunitat Valenciana quan Zapatero era president va aclarir, que confia en el bon criteri de Ximo Puig, en la seua màxima claredat, màxima transparència i serà l’actuació judicial la que determine l’assumpte.