Zaplana i González declaren hui davant el jutge com a testimonis per la caixa B del PP

L'exministre Eduardo Zaplana i l'expresident madrileny Ignacio González declaren hui com a testimonis davant el jutge que investiga la caixa B del PP sobre els presumptes pagaments de comissions al partit dels quals van parlar en una conversa punxada en Lezo poc abans al fet que esclatés aquest cas.

AVL

Els exdirigents del PP no seran els únics a comparéixer davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que també ha citat com a testimonis a l’empresari Javier López Madrid, gendre de l’expresident d’OHL Juan Miguel Villar Mir; a l’exgerent del Canal d’Isabel II Ildefons de Miguel (tots dos imputats en Lezo) i al president del grup IntereconomíaJulio Ariza.

Les seues citacions es produeixen arran de la incorporació a la causa de diverses converses punxades en el cas Lezo que van revelar l’existència d’un enregistrament en la qual un empresari -l’expresident de Degremont Rafael Palencia, imputat en aquesta causa- assegurava haver pagat comissions al PP.

González i Zaplana -que en estar citats com a testimonis han de contestar a totes les parts i estan obligats francament- hauran de donar explicacions sobre el contingut de la conversa que els va ser intervinguda en el despatx de l’expresident madrileny el passat 19 d’abril, dos dies abans que esclatés el cas Lezo, sobre corrupció al Canal d’Isabel II, pel qual aquest va passar sis mesos a la presó preventiva.

En aquesta conversa, González li explica a Zaplana que Ildefons de Miguel “li va treure un enregistrament a un empresari (Rafael Palencia)” dient que “li donaven pasta a Álvaro Lapuerta i no sé si a Rajoy”.

De Miguel li va facilitar aquest enregistrament a Ariza, qui després “es va anar a veure a Mariano a fer-li xantatge”, sempre segons la conversa mantinguda entre González i Zaplana quan l’expresident madrileny era ja conscient que estava sent investigat per haver rebut una delació.

Temps després, segons el relat de González, un advocat del cas Gürtel li va explicar que l’extresorer del PP Luis Bárcenas va haver de negociar amb Ariza i que finalment “li van deixar anar pasta per aquesta puta cinta, per tapar-ho tot”.

Amb aquestes citacions, De la Mata tracta de verificar si han tingut lloc els lliuraments anotats en els denominats “papers de Bárcenas” o “comptabilitat B” del PP, aparentment efectuada per “Gre. (Rafael P)”, “R. Palenc”, “Rafa Palencia” i “Rafael Palencia” en els exercicis 1998, 2000, 2007 i 2008, segons apuntava el jutge en el seu acte.

En concret, vol saber “si ha existit una vinculació entre els citats lliuraments i les adjudicacions de contractes públics de les quals ha estat beneficiària l’empresa Degremont SA” i intenta “contrastar la veracitat i l’abast de les declaracions de (Francisco) Corretja”, que en el judici de Gürtel va parlar del pagament de comissions del 3% al PP per part de grans constructores a canvi d’adjudicacions públiques.

De la Mata ja ha pres declaració a diversos empresaris vinculats amb Degremont Iberia, entre ells al seu expresident José del Castillo, que va negar que el seu predecessor en el càrrec, Rafael Palencia, fes pagaments al PP tal com es reflecteix en els anomenats papers de Bárcenas.

A la seua declaració com imputat, Palencia, que suposadament va afirmar en un altre enregistrament que havia pagat comissions il·legals al PP, es va acollir al seu dret a no declarar davant el jutge.

- Advertisement -
CatalanSpanish