Zaplana compleix 100 dies a la presó després de 4 recursos infructuosos per a eixir

zaplana

L’exministre i expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana acaba de complir cent dies a la presó després de la seua detenció pel cas Erial, un període en el qual la seua defensa ha intentat sense èxit en quatre ocasions que fóra excarcerat i en el qual les recerques judicials segueixen baix secret.

Zaplana va ingressar en la presó de Picassent (València) el passat 24 de maig, després que la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València decretara presó incondicional i sense fiança contra l’exministre per risc de fugida i destrucció de proves.

Rovira  

Dos dies abans havia sigut detingut en la seua casa de València, en el marc d’una causa que investiga els delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal.

El dia de la seua detenció, Zaplana, de 62 anys, va ser suspés de militància en el PP i Telefònica, per a la qual treballava des de 2008 en la seua àrea d’Assumptes Públics, va suspendre també la seua relació laboral amb ell.

Des del seu arrest, la defensa de Zaplana ha presentat quatre recursos per a demanar la seua posada en llibertat o l’arrest domiciliari, al·legant una “deterioració acusada” de l’estat de salut de l’exministre, que pateix una leucèmia des de 2015, any en què es va sotmetre a un trasplantament de medul·la.

També ha presentat diversos informes mèdics per a argumentar que la seua permanència a la presó suposa un “risc vital” per al detingut, encara que la jutgessa instructora ha rebutjat tots els recursos, per la qual cosa han recorregut a l’Audiència Provincial de València al·legant “una qüestió purament humanitària”.

Precisament, el 4 de setembre està previst que la secció cinquena de l’Audiència Provincial de València resolga l’últim recurs, presentat el passat 14 d’agost.

Zaplana roman en el mòdul d’infermeria de la presó de Picassent, i ha eixit cada dues setmanes a l’hospital La Fe per a rebre tractament per la leucèmia, mentre que en una ocasió va ser atés d’urgència per una insuficiència respiratòria.

Fonts de la família de l’exministre han assegurat a EFE que Zaplana ha perdut vuit quilos en catorze setmanes, i que l’últim informe mèdic, datat el 29 d’agost, indica que persisteix la deterioració de l’estat general i la pèrdua de pes progressiva.

La família insisteix que es presentaran tots els recursos que siguen necessaris perquè Zaplana puga eixir de presó, ja que afirmen que la seua permanència allí pot tenir conseqüències irreversibles en la seua salut, i asseguren que l’exministre està “molt mal” tan física com anímicament.

La defensa del també exportaveu del Govern amb José María Aznar i del PP en el Congrés l’exerceix el bufet Milans del Bosch, amb el qual col·laboren les dues filles de l’exministre, que són advocades, mentre que s’ha contractat a l’advocada Carmen Gallego per a portar la defensa de la dona de l’expresident, Rosa Barceló, qui figura com investigada en la causa.

Entre altres actuacions, el cas Erial investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV), realitzades en 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat, i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, engegat en 2003.

Les recerques judicials realitzades fins ara apunten al fet que alguns dels empresaris beneficiaris d’estes concessions haurien pagat al voltant de deu milions d’euros en concepte de comissions.

La instructora del cas ha acordat en este temps el decomís de diners en efectiu, propietats immobiliàries i vehicles de diversos investigats en la causa, entre ells Zaplana, a qui el mateix dia de la seua detenció se li van intervenir dos vehicles de la marca Audi en el garatge del seu habitatge.

A més de Zaplana, estan a la presó provisional des del 24 de maig l’advocat i assessor fiscal Francisco Grau i l’exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica Joaquín Barceló, mentre que els altres quatre detinguts en l’operació estan en llibertat amb mesures cautelars.

Eixes quatre persones són Vicente i José Cotino, l’exjefe de gabinet de Zaplana en la presidència de la Generalitat Juan Francisco García i la dona de Joaquín Barceló, Felisa López.

En la causa figuren també com investigats l’exdirector general de la Policia i expresident de les corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l’expresident, Mitsuko Henríquez.

PublicitatJuega Limpio Orihuela