viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig reivindica a Brussel·les que l’eix Zaragoza-Sagunt reforça la cohesió europea

Ximo Puig defensa que el territori que es veuria millorat representa el 22% de la població espanyola i el 22% del PIB nacional.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la inclusió del traçat Zaragoza-Teruel-Sagunt en la xarxa transeuropea de transports per a aportar un valor afegit a les polítiques regionals, comercials i de cohesió de la Unió Europea.

Puig s’ha pronunciat així durant la reunió a Brussel·les amb la comissària de Transports, Violeta Bulc, el president d’Aragó, Javier Lambán, i representants del Ministeri de Foment i d’associacions empresarials i sindicals per a defensar la incorporació d’aquest eix al mapa ferroviari transeuropeu, una reivindicació que, tal com ha descrit, cerca precisament “unir Europa”.

El cap del Consell ha defensat que la modificació plantejada al Parlament Europeu per a aconseguir la connexió Zaragoza-Teruel-Sagunt encaixa amb els objectius del Mecanisme Connectar Europa perquè l’espai territorial que es milloraria representa el 22% de la població espanyola, amb 10 milions d’habitants; el 22% del PIB nacional, amb 260.000 milions d’euros; el 22% de l’ocupació (4,2 milions) i el 30% del PIB industrial, així com també el 25% del tràfic total de mercaderies portuari i el 28% de les exportacions de béns, estimades en 75.000 milions d’euros.

D’acord amb aquest plantejament, tal com ha exposat, l’eix Cantàbric-Mediterrani suposa elevar substancialment “l’operativitat i competitivitat dels corredors Atlàntic i Mediterrani”.

Sector automobilístic 

El cap del Consell ha incidit en la rellevància de les economies valenciana i aragonesa ja que, segons ha explicat, els ports de la Comunitat “són clau” en les relacions existents amb els països asiàtics i ha subratllat que Zaragoza i València expliquen “amb dues empreses de l’automòbil que, conjuntament, exporten vehicles per valor de 10.000 milions d’euros anuals, part dels quals es dirigeixen al mercat americà”.

El cap del Consell ha destacat la sintonia de la comissària de Transports amb la petició de la Comunitat i Aragó que s’incloga aquest tram en la xarxa transeuropea i ha assegurat que, amb el traçat Zaragoza-Teruel-Sagunt es milloraria la cohesió europea.

Tal com ha argumentat, les regions d’aquest corredor es troben penalitzades per la distància que les separa de la concentració demogràfica i econòmica d’Europa i aquest tram suposaria un avanç en matèria regional i agrària perquè travessa una de les àrees d’Espanya més afectades per la despoblació.

Puig també s’ha referit als avantatges d’aquest tram en la lluita contra el canvi climàtic a causa que la seua presència intensifica la importància del transport ferroviari de mercaderies mitjançant una iniciativa que, a més, també enforteix la política comercial europea, i ha expressat que l’ambició per aquesta connexió representa “unir dos espais fonamentals” perquè suposa “l’acostament entre dos mars, entre la part oriental i occidental d’Europa”.

“Invertint en l’eix Zaragoza-Sagunt els trens aniran per un traçat molt més curt, usaran energies més netes, seran més eficients i circularan amb major seguretat”, ha prosseguit el president, qui ha indicat igualment que aquesta connexió s’integrarà “en les plataformes multimodales dels ports de la Comunitat i especialment en el de València”, una estació portuària que, com ha apuntat Puig, forma part dels quatre primers ports d’Europa pel seu tràfic de contenidors.

Competitivitat i sostenibilitat 

El president ha argumentat que en 2015 ja es va estimar que les deficiències del traçat del corredor en la seua actual configuració obligaven a utilitzar “recorreguts alternatius que suposaven prop de 365.000 quilòmetres addicionals i l’emissió afegida d’11.500 tones anuals de CO2”, un 87% més, per la qual cosa ha mantingut que aquestes magnituds “dinamitan la competitivitat, disminueixen la creació d’ocupació i deterioren la sostenibilitat”.

Puig ha esmentat a més que el fet que el Mecanisme Connectar Europa no contemple la connexió entre Saragossa i Sagunt “ha despertat una intensa reacció institucional i social”, com va ser la manifestació que el passat 7 d’octubre va congregar a València a més de 50.000 persones, ha conclòs després de sol·licitar el respatler de la Comissió Europea per a l’eix “igual que ho ha trobat en els grups parlamentaris europeus, el Comitè de les Regions, les institucions espanyoles i valencianes i la nostra societat”.

Últimas noticias

Contenido relacionado