viernes, 26 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

El PSOE podria governar en Castelló sense Compromís fins a 2023

La matemática electoral li permetría mantindre un govern estable sense la formació nacionalista.

El grup municipal socialista de Castelló de la Plana juga amb la sartén de l’Ajuntament pel mànec i ho sap, per aixó marca el temps segons millor els va. Després de la votació en contra de l’equip de govern en el tema de festes, el PSOE s’ha donat un temps de reflexió per a valorar no només la negociació de pressupostos, sinó també que aporta Compromís a l’equip de govern. Una situació que en alguns sectors del grup socialista se valora com a insostenible, ja que són més propies d’un final de legislatura que dels primers passos. Els socialistes no volen desgastar-se en continues disputes dins l’equip de govern i volen recordar a Compromís el seu paper ‘prescindible’, ja que en quasi cap circumstància podrien perdre l’alcaldia.

Prorrogació de pressupostos

Si les negociacions de pressupostos no arribaren a bon termini i la reforma de regidories desplaçara a Compromís fora de l’equip de govern, el PSOE passaria a estar en minoria i caldria dels suports puntuals de l’oposició (formada en eixe moment per Compromís, PP, Ciudadanos i Vox). Fins i tot en el cas de no arribar a un acord en temes tan crucials com els pressupostos Marco podria prorrogar els anteriors, que van ser preparats per els aleshores membres del Pacte del Grau i no suposen un gir dràstic.

Una improbable moció de censura

Tot i que Compromís, o algun dels partits de la dreta pugueren demanar una moció de censura no podria fer tremolar la cadira d’Amparo Marco, ja que no només hauria de votar amb PP, Ciudadanos i Vox en contra de l’actual alcaldessa, sino que hauria de dipositar el vot a favor de Begoña Carrasco amb Ciudadanos i Vox per tal de fer un canvi de govern.

Una realitat prou improbable donada la complicada rel·lació entre PP i Compromís, molt diferent de la que va tindre Enric Nomdedéu en 2003 quan va ser regidor amb el Partido Popular encapçalat per José Luis Gimeno.

En cas que en una moció de censura i elecció de nou alcalde o alcaldessa, si Compromís vota en contra o s’absté cap candidat arribaria a la majoria absoluta, de forma que segons la llei de bases de régim local, l’alcaldia l’assumiria el partit amb més regidors, es a dir el PSOE.

Una responsabilitat amb les bases

La formació Compromís a més hauria de donar comptes, no només del seu paper en la crisi de festes, sino explicar els seus votants com un tema tan accesori com són festes en qualsevol municipi, ha marcat l’escletxa en un pacte de govern amb només mig any de recorregut. En qualsevol cas en el que Compromís se puga veure obligat a votar de nou, (siguen pressupostos, festes, o una moció) haurà d’explicar a les bases a quin camí està portant la política del grup municipal en la formació municipal i com afecta això tant al sector Bloc com Iniciativa.

 

Últimas noticias

Contenido relacionado