Lidón Valer: “Em donava molt de respecte dirigir una banda professional com la de Castelló”

Treballadora, tenaç, perseverant i sempre disposta a aprendre dels altres “per a millorar”, Lidón Valer Cabaleiro farà història este diumenge en ser la primera dona que dirigeix la Banda Municipal de Castelló com a directora convidada, en un concert complet, encara que anteriorment ja hi ha hagut dos directores. Ho fa, a més, amb un concert pedagògic, compromés amb la igualtat i amb el repte propi que s’ha marcat de “fer gaudir els músics i el públic però alhora fer-los també reflexionar sobre la igualtat real”.

Un muntatge audiovisual cuidat i ‘mimat’ perquè cada paraula conforme una gran partitura en homenatge a totes aquelles persones que treballen i han treballat per la igualtat, acompanyarà a un ‘arriscat’ programa musical que busca commoure i “reunir compositores i veus silenciades”, com explica la directora convidada.

Esta jove directora que va iniciar la seua trajectòria musical a set anys, estudiant piano, va passar a percussió i després amb la Unió Musical L’Esmeralda d’Almassora va descobrir la passió del món de les bandes, reconeix que quan li van fer la proposta d’estar al capdavant de la Banda Municipal de Castelló, per ella va ser tot un honor i una immensa responsabilitat.

Marcel Ortega, director de la Banda Municipal de Música de Castelló amb Lidón Valer. Foto: facebbok Banda Municipal

“Em va donar molt de respecte quan Marcel, el director, abans de l’estiu, em va proposar dirigir la banda municipal de Castelló. Jo la conec d’ençà que era xicoteta. Jo era menuda i tocava el piano però quan veia passar la banda….això, ho veia com una altra cosa…..no se, tots junts, desfilant…..m’encantava….. ho veia com algo molt diferent!”, recorda. “Per a mi la Banda Municipal de Castelló, és….uffff!!!!….. jo li tinc molt de respecte i molta estima!”, confessa Lidón.

De moment, els assajos i la relació que s’ha establert entre companys i amics músics de Lidón, ara, de manera excepcional este diumenge, ha estat tot un èxit de complicitat.

-Lidón, com ha sigut canviar la perspectiva en dirigir a molta gent coneguda? “La veritat és que en la Banda municipal de Castelló és tot molt especial, la majoria dels músics són amics i coneguts per mi, són professionals i això es nota perquè quasi totes les obres són noves i fer amb ells una primera lectura de les partitures no té res a veure amb fer-ho amb una banda amateur. Això es nota!” -comenta rient- “és tot molt més àgil. A més jo sempre intente deprendre de les persones, i quan vam acabar el primer assaig de seguida vaig preguntar a amics meus a veure què podia fer per millorar, que m’ho digueren. Però el que mes canvia és que estàs davant de professionals! Ací…no sé com dir-ho….és ja un treball de trobar una excel·lència!

Foto: facebook Banda Municipal de Castelló. Assaig amb Lidón Valer com a directora convidada

Una excel·lència i un treball que també es nota en el repertori escollit. “He volgut eixir de les obres més habituals que es toquen a un concert com este, de dedicat a la dona. Amb la música volia buscar un repertori nou d’un cert nivell però volia trobar també obres de compositores, així que s’ha fet difícil però és un treball d’estudi i descobreixes coses fantàstiques, com la segona obra de la segona part que crec inclús que s’estrena i sempre porten al darrere una reflexió!” explica Lidón.

Actualment Lidón és mestra de música a l’escola Pintor Castell de Castelló, i reconeix que al seu dia a dia empra també la música com un vehicle per transmetre valors i reflexions, una cosa que també vol aconseguir al concert d’este diumenge on s’alternaran les peces musicals amb muntatges de vídeos i intervencions que parlaran d’eixes persones i d’eixes històries de lluita per la igualtat real.

“A l’escola on estic, treballem la música com un vehicle per entendre moltes coses. En classe de música hi hem de resoldre conflictes i jo per exemple a classe de música tinc la paret plena de compositors i veuen que potser només hi ha una o dos xiques, i eixa realitat és una manera d’enllaçar el temes parlar-ne de tot!“, comenta la mestra.

“VULL QUE LA GENT GAUDISQUEN PERÒ TAMBÉ GENERAR UNA REFLEXIÓ SOBRE LA IGUALTAT REAL! ENS FALTA POQUET, PERÒ ENCARA ENS FALTA!

Amb tot este treball i declaració d’intencions, què t’agradaria aconseguir este diumenge? “El primer que tots gaudiren , que el públic s’ho passera bé, i per descomptat també el músics i aconseguir una reflexió. El concert va enllaçat amb vídeos , Maria José Belenguer, per exemple una compositora de Castelló, també apareix explicant moltes coses. I hi ha un muntatge audiovisual que he fet, on es transmet la visió de les dones en moltes realitats. Per exemple, una advocada mexicana, feminista i lluitadora dels Drets humans també intervé. Anem a parlar de moltes coses i culminarà amb un punt d’esperança. Tot és també conjunt un d’esperança!”– conclou optimista- “Ens falta poquet, però encara ens falta!!!!”

CatalanSpanish