Fulgencio sobre els ossos trobats per la fossa d’Alcàsser: “No acabe de veure en què pot açò canviar la història”

El delegat veu "difícil determinar l'origen" perquè "són xicotets ossos que no tenen part de medul·la" per a extraure ADN i comparar

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, s’ha pronunciat aquest dijous sobre els ossos humans que una parella assegura haver trobat per la zona on es troba la fossa en la qual van ser descoberts els cossos de les tres xiquetes d’Alcàsser, Míriam, Toñi i Desirée, segrestades, violades i assassinades al novembre de 1992, per a assegurar que, “personalment”, no entén “en què pot modificar l’estatus actual” del cas aquest descobriment.

“Personalment, no acabe de veure en què pot açò canviar la història”, ha assenyalat Fulgencio, que ha fet aquestes declaracions en la presentació dels nous Guàrdies Civils en pràctiques per a la província de València en ser preguntat per aquesta informació.

La Guàrdia Civil està investigant la troballa d’uns ossos humans, de xicoteta grandària –pel que sembla unes falanges–, que una parella assegura haver trobat el passat 24 de juny per la zona de la fossa, a la qual van decidir acostar-se arran del documental de Netflix, que repassa la història i el tractament en els mitjans de comunicació del cas.

Segons la versió del jove que els va trobar, va veure alguna cosa que li va cridar l’atenció i, en sospitar que es tractava d’un os, va remoure la terra, on van aparéixer tres més, que va embolicar en paper d’alumini i va entregar a la Guàrdia Civil.

L’institut armat està analitzant-los per a tractar de determinar l’antiguitat, sexe i comprovar si pogueren pertànyer a algunes de les xiquetes. Pel triple segrest, violació i assassinat va ser condemnat a 170 anys de presó Miguel Ricart –en llibertat des de 2013–, mentre que l’altre considerat autor d’aquest succés, Antonio Anglés, va fugir i figura en parador ignorat des d’aleshores.

Fulgencio ha explicat als mitjans que, en principi, “es van tindre dubtes per part dels agents que els recepcionaren que allò poguera tindre caràcter humà”, encara que els forenses han determinat que sí ho són. “Tan prompte es reben per part dels forenses juntament amb els informes, estem parlant d’un avançament de les anàlisis, es remetran al laboratori d’ADN”, ha explicat.

DIFÍCIL DETERMINAR L’ORIGEN

No obstant açò, segons el delegat del Govern, “a priori” creuen que els experts del laboratori tindran “difícil determinar l’origen” perquè “són xicotets ossos que no tenen part de medul·la, que és d’on s’extrau l’ADN i que, amb el temps transcorregut, serà molt difícil determinar”.

Fulgencio ha qualificat de “molt aventurat” anticipar resultats de la investigació, que té “caràcter tècnic”, i ha afegit que, una vegada es remeta a l’autoritat judicial, serà la que determine quina resolució adopta.

En tot cas, ha apuntat: “A priori, la troballa de més restes no acabe de veure que puga suposar una reobertura del cas però aquesta és una decisió sempre judicial, que és la que té tots els elements per a contrastar i determinar si aquesta nova aportació de proves, si és que són proves, poden variar en alguna cosa allò”.

El delegat, que ha assegurat no recordar “bé” el cas perquè no ho va seguir “amb massa atenció” en estar en aquelles dates fora del país, ha insistit que si es confirma que els ossos trobats són humans i xicotets serà “difícil relacionar-los”.

ValenciàEspañol