Unes 4.500 hectàrees danyades per les pluges a La Safor i en La Ribera

La Unió de Llauradors ha informat que existeixen 4.500 hectàrees embassades, la majoria cítrics, que podrien tenir problemes d'asfíxia radicular en les comarques de La Safor, Ribera Alta i Ribera Baixa, l'Horta i el nord de la Marina Alta, afectades pel temporal de pluges dels últims dies.

La Unió de Llauradors ha informat que existeixen 4.500 hectàrees embassades, la majoria cítrics, que podrien tenir problemes d’asfíxia radicular en les comarques de La Safor, Ribera Alta i Ribera Baixa, l’Horta i el nord de la Marina Alta, afectades pel temporal de pluges dels últims dies.

Segons ha assenyalat La Unió en un comunicat, aquestes precipitacions són bastant positives en general per al conjunt de la Comunitat, però podrien provocar danys en el camp depenent de la climatologia dels pròxims dies en les zones més afectades.

La major afecció, afigen, es concentra en les zones més baixes d’aquells termes municipals on s’acumula més aigua en els camps, que segons les primeres estimacions de La Unió afectarien a unes 4.500 hectàrees amb aigua embassada (quasi 3.000 a la Safor i la resta a Ribera Alta i Baixa i Marina Alta).

La majoria són arbres de cítrics i una xicoteta proporció d’hortalisses, on “si roman més dies podria originar problemes de mort de l’arbrat per asfíxia radicular”, adverteix La Unió, que assenyala que alguns camps, sobretot en els marjals de Tavernes de la Valldigna i Gandia, “es pot donar per perduda la collita d’enguany”.

El cultiu més afectat per extensió i amb major risc és el dels cítrics, afig, per l’aparició de fongs i asfíxia radicular, que dependrà del clima dels pròxims dies. “La primera part de la campanya citrícola ja es donava per perduda amb independència de les pluges, en gran part per l’acord comercial entre la UE i Sud-àfrica”, recorda l’organització agrària.

Afig que les mandarines i taronges d’aquesta segona part de campanya “encara estan bastant bé de pell i no van a tenir cap tipus de problema”, i després de cinc dies sense recol·lectar s’espera que s’agilite la recollida i pugen els preus davant la major demanda.
Pel que es refereix a les hortalisses, les zones més afectades serien la Ribera Baixa, l’Horta, Camp de Túria i el Baix Maestrat, ja que es tem per l’aparició de fongs amb el conseqüent augment dels costos, i els principals cultius afectats serien les hortalisses d’hivern, com a col·les, carxofa, cebes, enciams, bledes i espinacs.

Quant al cultiu de la xufa, l’únic inconvenient d’aquest episodi de pluges serà el retard com a mínim d’entre 20 i 25 dies en la campanya de recol·lecció. Quant al caqui, assenyala La Unió, “hi ha molta fruita recol·lectada en la Ribera, Vall d’Albaida i la Costanera, i la collita restant ha sigut tractada de forma majoritària perquè aguante en l’arbre i no hauria de tenir problemes”, només la fruita ecològica podria tenir problemes si no es recol·lecta prompte.

Quant als cultius d’interior, les pluges “són molt beneficioses i compensaran en part els efectes negatius de la sequera que s’arrossega des de fa diverses campanyes”, i la vinya i l’ametler acumulen reserves d’aigua, igual que el olivar, encara que les pluges comportaran un lleuger retard en la campanya de recol·lecció.

D’altra banda, La Unió destaca els importants danys en infraestructures agrícoles en les zones amb majors precipitacions, sobretot de camins rurals. L’organització agrària demanarà una sèrie de mesures per als afectats, com a exempcions fiscals i de la Seguretat Social, que es financen els tractaments fungicides i l’arrencada d’arbres en el cas d’asfíxia radicular, i reclamarà l’urgent arranjament de camins.

Publicitat