Estimen en 62 milions d’euros la previsió de pèrdues agrícoles per les pluges torrencials

El secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, ha coincidit a afirmar juntament amb el sector agrari, que la foto fixa actual permet establir pèrdues agrícoles per les pluges torrencials esdevingudes entre el 14 i el 19 de novembre estimades en 61,8 milions d'euros.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, ha coincidit a afirmar juntament amb el sector agrari, que la foto fixa actual permet establir pèrdues agrícoles per les pluges torrencials esdevingudes entre el 14 i el 19 de novembre estimades en 61,8 milions d’euros.

En una reunió informativa mantinguda amb el sector agrari, Francisco Rodríguez Mulero ha detallat que, d’aquesta primera estimació efectuada pel personal tècnic de la Conselleria i contrastada amb les organitzacions agràries, el 89,5% dels danys es registren en cultius, i el 10,5% en infraestructures.

Per províncies, València és la que concentra la major pèrdua en cultius en valorar-se els danys de les seues produccions en uns 40,4 milions d’euros (72,9%), seguida de Castelló, amb danys valorats en uns 14,6 milions d’euros (26,5%), i d’Alacant, amb danys que ronden els 329.000 euros (0,6%).

Les comarques més afectades han sigut la Ribera Alta (on la producció afectada suposa el 52% de la total de cítrics afectats), la Safor (amb un 23%) i la Ribera Baixa (amb un 8%). En la resta de zones els danys han sigut menors en romandre poc temps entollats els camps (donada l’orografia del terreny i el tipus de sòl), com és el cas de la Foia de Bunyol.

El cultiu més afectat ha sigut el dels cítrics, amb pèrdues de collita properes a 45,4 milions d’euros (82,1% de les pèrdues en cultius), seguit del caqui amb 8,9 milions d’euros (16,1%) i els hortícoles (1,8%), en estimar-se unes pèrdues en 0,9 milions d’euros.

Existeixen uns altres cultius, com el raïm de taula, dels quals encara no s’han quantificat els danys per trobara en període de recol·lecció i uns altres als quals els afectarà en el seu desenvolupament, retardant-lo, com la ceba o la xufa, així com les carxofes, les cols i els encisams, entre altres hortalisses.

Agroseguro ha començat a rebre sinistres de les tres províncies que, en data de hui, suposen 783 hectàrees i ha iniciat amb 61 perits la valoració de danys d’aquestes pluges les indemnitzacions de les quals se sumaran als 74,8 milions d’euros ja contemplats en els sinistres anteriors al mes de novembre.

No obstant això, estes pluges tindran un efecte positiu en general en tots els àmbits geogràfics dels cultius valencians. D’una banda, seran beneficioses per als cultius de secà i les pastures, ja que incidiran en un augment de les reserves d’aigua de cara a la parada vegetativa hivernal, especialment en fruiteres i vinya.

A més, permetran la recàrrega dels aqüífers i la neteja de l’arbrat, així com l’engreixe dels fruits que, en el cas dels cítrics, tenien uns calibres més xicotets que en una campanya normal.

D’igual manera, amb les precipitacions s’ha millorat la qualitat de l’aigua, que es trobava amb alta salinitat en algunes zones i es reduiran les despeses de cultiu per menor aportació d’aigua de reg.

En la cabanya ramadera no solament no hi ha constància de danys, sinó que les pluges han propiciat la recuperació de les pastures i de les fonts d’aigua, assegurant aigua suficient per a la tardor i hivern.

Publicitat