Els policies acusats de discriminació per ús del valencià i abús de poder demanen disculpes

El denunciant, detingut a Elx, Jafet Pinedo, té el suport de Plataforma per la Llengua, ja que també parla de "discriminació lingüística per ús del valencià".

Un acte “improvisat” de conciliació i disculpes, segons abans que donara inici la vista en la qual Jafet Pinedo acusava dos policies nacionals d’abús de poder, per una detenció a Elx amb “molts elements qüestionables”, segons va afirmar, ha anul·lat el judici previst per este dimecres 18, i posposat ja des del passat mes de juliol a petició de la Defensa.

Segons ha explicat Jafet a Actualitat Valenciana Alacant, els dos agents han reconegut la seua errada i li han demanat disculpes, per la qual cosa s’ha retirat l’acusació que contra ells pesava. “Estic molt content i satisfet perquè admetre errors costa i a més estes persones han admés que van tindre un excés de cel i van exercir un abús d’autoritat”, explica Jafet.

PublicitatAVL

“A més, una cosa que per a mi també era important és que encara que jo ho vaig fer constar a la denúncia, en el judici, si s’haguera celebrat, del que se’ls acusava era d’abús de poder, en concret de ‘danys i amenaces‘ però no es parlava de la discriminació lingüística per ús del valencià que jo vaig patir, perquè es veu que ells són d’Almeria i en produir-se els fets i jo parlar-los en valencià i ells no entendrem…no sé, s’ho van prendre també com un acte de desobediència….”, afegeix l’implicat i detingut pels dos agents que hui s’han disculpat.

De fet, ha estat a les portes de la mateixa sala i amb els dos policies i Jafet parlant mentre els advocats d’ambdós, per part del l’acusació una advocada facilitada per la Plataforma per la Llengua, que ha estat qui li ha donat l’assessorament legal, quan els han cridat per entrar. Per això, i ja dins, en temps de descompte, l’acusació ha comunicat que retirava els càrrecs “i que s’havia arribat a una mena de conciliació”.

Encara que les disculpes han sigut de forma oral i no contemplen cap compensació, Jafet afirma estar content, i més encara quan argumenta els seus punts de desacord amb el sistema. “A mi la via punitiva no em semblava la més adequada per això jo sí que havia contemplat la via de la conciliació perquè jo precisament sóc partidari d’un diàleg”, apunta.

Tot i això, el periple i les conseqüències d’esta història no han acabat encara, perquè Jafet també va estar sancionat, d’una banda, per la Policia Local per incompliment de l’ordenança municipal per circular amb la seua bicicleta de forma incorrecta, el dia dels fets, encara que ell ja ha recorregut esta sanció econòmica i es troba el procés obert.

Però d’altra banda també espera una notificació de la subdelegació del Govern a Alacant, ja que se l’acusa de desobediència. “Segons Article 36.6 , de l’anomenada ‘Llei mordassa’ que parla sobre la desobediència, em vindrà una sanció administrativa, i com esta té a veure també en negar-me a deixar de parlar en valencià, tinc entés que la Plataforma per la Llengua ja ha demanat una reunió amb la subdelegada del govern a Alacant, perquè es retiren les denúncies que venen per part de la Policia Nacional”. Ara, només queda esperar als “tempos burocràtics”.

Esta publicació està disponible en : Valencià