sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig destaca que la inversió que generarà el Port de València serà un potent motor de creació d’ocupació

Anuncia que la Generalitat, Foment i el port signaran un protocol per a desenvolupar el túnel subterrani de l'accés nord.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que el port de València generarà, en els pròxims anys, una inversió de més de 2.000 milions d’euros, la qual cosa significarà la creació de milers de llocs de treball i actuarà de potent motor de creació d’ocupació, riquesa i benestar per a tota la Comunitat Valenciana.

Així ho ha afirmat després de la reunió que ha mantingut aquest dimecres en el Palau de la Generalitat amb el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez.

El president ha defensat que el port de València és “un factor d’atracció determinant” perquè àrees i municipis pròxims a València o Sagunt es convertisquen “en seus logístiques per a Espanya, per a Europa o per al Mediterrani”.

“El futur del port està en la seua connexió amb Sagunt”, ha considerat el president, que ha assenyalat com “la solució” per a connectar tots dos ports la construcció d’un túnel subterrani en el subsòl marítim, de tal manera que evite problemes en l’àmbit urbà i l’horta.

Per això, ha anunciat que la Generalitat, el Ministeri de Foment i el Port de València signaran un protocol per a desenvolupar aquest túnel, que finançaran el Ministeri i l’Autoritat Portuària.

Ascer, convidat permanent en el Consell d’Administració 

D’altra banda, el president ha agraït al president de Portvalencia que haja acceptat la petició que la patronal ceràmica, Ascer, li va fer arribar per mediació de la Generalitat de ser “convidada permanent” en el consell d’administració de l’Autoritat Portuària.

A partir d’ara, per tant, Ascer, que, ha afirmat Puig, “representa a un sector fonamental per a l’economia valenciana”, tindrà veu en l’òrgan de gestió del port.

Connectivitat, ports secs i Font de Sant Lluís 

En la reunió s’ha abordat també el pla de ports secs, ha explicat el president, que ha anunciat que s’està estudiant la construcció d’una nova plataforma d’aqueix tipus a la Vega Baixa, a més de la possibilitat de noves construccions a Múrcia, Andalusia, Aragó, que se sumen a la ja aprovada a Madrid.

Es tracta d’un projecte que ha considerat “absolutament lligat” a la construcció de la plataforma intermodal de Font de Sant Lluís, una actuació en la qual treballen la APV, Adif i la Generalitat. En aquest sentit, ha avançat que, en les pròximes setmanes, les parts implicades mantindran una reunió en la qual se signarà l’acord al qual s’ha arribat respecte a aquesta infraestructura.

A més, el president ha anunciat que el 8 de maig s’obriran les pliques per a la licitació de l’ampliació de la nova terminal nord del port, i ha assegurat que hi ha “empreses que ja estan treballant en les ofertes”. En total, ha assenyalat, la inversió prevista serà de 1.200 milions d’euros.

Quant a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), ha anunciat que al febrer es licitaran les parcel·les que, a l’abril, ha calculat, estaran adjudicades, ja que “la demanda és molt gran respecte a l’oferta”.

En la licitació, ha assegurat, es tindran en compte no solament raons econòmiques, sinó també clàusules socials i “la defensa d’iniciatives que ajuden a Natzaret i PoblatsMarítims, sobretot a combatre la desocupació”.

Parc Sagunt II, la continuació de “una història d’èxit” 

Altre dels assumptes que s’ha tractat en la reunió, segons ha detallat el president, ha sigut el projecte de Parc Sagunt II, al qual s’ha referit com la continuació de “la història d’èxit” que va significar Parc Sagunt I.

A més, ha considerat “decisiva” la notícia de la venda a una multinacional de la parcel·la de l’Autoritat Portuària de València, ja que, ha explicat, els 31 milions d’euros obtinguts de la venda es reinvertiran “per a avançar al màxim el desenvolupament de Parc Sagunt II”.

Actuacions mediambientals 

El president i el president de l’Autoritat Portuària han detallat també una sèrie d’actuacions que el port ha iniciat per a reduir l’impacte ambiental de la seua activitat, com la posada en marxa, pròximament, de les dues primeres màquines de manipulació de contenidors impulsades per cèl·lules d’hidrogen, així com una central de generació d’aquest tipus de cèl·lules energètiques.

També està previst, han anunciat, que el port compte amb una nova subestació elèctrica, que duplicarà la potència disponible i permetrà que els creuers que atraquen en el port puguen apagar els motors auxiliars i funcionar durant la parada a València amb energia elèctrica, amb el que es reduiran a zero les emissions i les molèsties.

Així mateix, l’Autoritat Portuària ha començat a dissenyar la que serà nova àrea de passatgers (per a destinacions internacionals, Balears i creuers), una vegada recuperada la concessió de l’antiga Unió Naval de Llevant. El disseny, han assegurat, respectarà “el valor patrimonial i cultural de les antigues drassanes”, seguint les directrius de la càtedra Demetrio Ribes.

Últimas noticias

Contenido relacionado