Concurs d’il·luminació de falles 2020: una secció en decadència?

Les normatives de seguretat i les restriccions del Bàndol Faller fan que les comissions renuncien a l'espectacle musical dels carrers il·luminats.

concurs d'il·luminació
Fotografia: Wikipedia.

Des de l’aparició del Bàndol Faller i les regulacions de seguretat actualitzades a les noves normatives, són moltes les falles que no troben l’atractiu de lluitar pel primer premi de la secció A del concurs d’il·luminació als carrers. On radica este canvi?

No fa tants anys, milers de persones s’aglutinaven el dia de la primera encesa de llums de les grans comissions, esperant a la música, els leds i els jocs elèctrics que oferien estos espectacles. Molts poden recordar increïbles monuments a la memòria col·lectiva, com la representació que feu la Falla Sueca-Literato Azorín quan va recrear la ciutat de París amb el seu muntatge, incloent la Torre Eiffiel en 2012. Molt lluny queden estos records i representacions des que les falles anaren passant un procés d’adaptació a les normatives.

Ara, l’interés dels vianants s’ha desviat cap a altres seccions, com la dels monuments, però encara hi ha falles que lluiten perquè no es perda esta tradició.

Concurs d’il·luminació falles 2020

En l’actualitat hi han 6 comissions que competeixen al concurs d’il·luminació pel premi a millor carrer il·luminat (Categoria A) d’aquestes Falles 2020. Tot un esdeveniment que ja es pot vore fins al fi de festa el 19 de març.

En concret, les falles de Sueca-Literat Azorín, Cuba-Puerto Rico, Cuba-Literat Azorín i Cadis-Els Centelles, Carrera Malilla-J. Benlloch i Avinguda Malvarrosa-A. Pérez Cavite han posat tota la seva maquinària este passat cap de setmana, per el que encara estàs a temps d’acostar-te si no les has vist.

Però tal i comentava Actualitat Valenciana, cap d’elles, llevant la Falla de la Malvarrosa, compta amb un espectacle de música al concurs d’il·luminació.

Exigències del Bàndol Faller

El Bàndol Faller d’este any estableix l’obligatorietat de comptar amb un pla d’evacuació que ha fet que quasi totes les comissions renuncien a l’espectacle sonor. De fet, l’any passat la falla Cuba-Literato Azorín va suspendre dies abans de la inauguració l’espectacle de llums i de música que tenia previst realitzar cada hora de vesprada per la publicació d’este bàndol, tot i que encara va competir pel primer premi d’il·luminació.

D’ençà que aparegueren les restriccions normatives, ja es va sofrir la desaparició de la falla Convento Jerusalén del concurs. És més, este cap de setmana han sigut continues les manifestacions dels festers en les verbenes en contra de l’obligació d’acurtar els decibels al Bàndol Faller, el que es considerava una música molt baixa. Estem enfront de la desaparició progressiva del concurs de carrers il·luminats? Creus que la normativa està ofegant la festa?

: Valencià