Sánchez, Casado i Abascal ‘esgoten’ la captació del vot a València i Castelló, simultàniament

Els tres caps de llista nacionals del PSOE, PP i Vox coincideixen en hora, les set de la vesprada, en actes multitudinaris a la Comunitat, a 48 hores de la fi de campanya.

La mateixa hora: les set de la vesprada; Tres escenaris; tres candidats i un únic objectiu, captar tots els vots possibles a 72 hores de la celebració dels comicis ‘repetits’, en una campanya exprés on els pronòstics ‘ballen’ una mica erràtics amb l’única claredat que ‘tot pot passar’ i que l’electorat indecís i aquell que no pensa tornar a votar tenen la clau.

Per això, Pedro Sánchez, candidat a la presidència pel PSOE, Pablo Casado, candidat del PP i Santiago Abascal, cap de llista de Vox coincidiran a la mateixa hora, a la Comunitat Valenciana, en tres mítins electorals a Castelló i València.

Sánchez, ho farà a la Pèrgola de Castelló, amb una cabuda de més d’un miler de persones, i amb la seua presència donarà l’espenta final als últims resultats nacionals que li van concedir a la demarcació castellonenca 2 dels 5 escons i la victòria al Senat. I és que sí a l’última campanya va triar també la capital de la Plana, per arrancar, esta vegada, sembla que vol assegurar que els resultats es mantenen o poden ser inclús millors.

A València, els pols és doble o inclús triple, si es busca la comparativa en espais i capacitat de convocatòria. Pablo Casado i Abascal coincidiran en hora, i mentre que Casado opta per un mítim a l’auditori Mar Rojo, de la Ciutat de les Arts, amb una capacitat per unes 500 persones, i a més, pel que sembla amb un canvi d’agenda electoral d’última hora, pot ser per no perdre els escons de la demarcació, Abascal busca donar-se un bany de masses a un dels espais de Fira València, casualment, –o no-, la mateixa ubicació que va aconseguir omplir el líder de Podemos, Pablo Iglesiaseste dimecres i en un horari molt més arriscat, les 12:30.

Amb tot, els experts en campanyes, assessors, i especialistes en màrqueting electoral i en imatge són conscients de quant d’importants són els últims missatges i sobretot, l’elecció estratègica d’espais i moments, encara que com reconeixen en privat molts d’ells, “esta campanya que ens esperaven ens està fent ajustar estratègies i discursos constantment i estar més que mai pendents dels mapeos i les reaccions dels votants perquè pot passar qualsevol cosa!”.

De fet, és fàcil comprovar com tirar de ‘visceralitat’ i incitar a traure ‘instints bàsics’ és un dels recursos de què més s’està ‘abusant’ en esta campanya. Ho va fer Rivera, amb les famílies i els xiquets sobre l’escenariesta setmana a València. Però són en especial, forces d’ultradreta com Vox, les qui ‘ratllen’ l’apologia de la xenofòbia, per exemple en els seus discursos i videos que ja estan sent qüestionades inclús a l’àmbit de la justícia per col·lectius i organitzacions que s’han vist afectades (Comisión Española de Ayuda al Refugiado (Cear), Red Acoge, Federación Sos Racismo, Andalucía Acoge, Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía, Elín e Irídia).

Per tant, falta comprovar si a les últimes hores, l’eina de moure les emocions anirà ‘in crescendo’ i ho farà sense que es colen dades falses o grans fal·làcies populistes que ningú comprova a un acalorat discurs electoral però que moltes vegades, resulten incongruents amb les accions que eixos mateixos grups polítics porten a terme en les seues polítiques del dia a dia. Caldrà esperar, però per damunt de tot, escoltar i constatar. La ‘visceralitat’ d’unes emocions provocades a cop de consigna electoralista, hi hauria que serenar-la el dissabte vinent, dia de reflexió, abans de deixar que domine les urnes electorals.CatalanSpanish