El nou Estat d’Alarma de Sánchez legitima les mesures anunciades per la Generalitat

El 'toc de queda' o la restricció de les reunions a sis persones coincideixen en les mesures ja adoptades per la Comunitat Valenciana.

El Govern ha aprovat este diumenge un nou estat d’alarma per a  donar cobertura legal a les restriccions per a frenar els contagis de coronavirus i que pretén prolongar fins al 9 de maig de 2021, segons ha anunciat el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, després de la celebració d’un Consell de Ministres extraordinari.

El Reial decret, que tindrà una vigència inicial de 15 dies, prohibeix la llibertat de circulació entre les 23.00 i les 6.00 hores en tot el territori nacional, excepte a Canàries, encara que deixa a les comunitats autònomes la decisió d’avançar o retardar una hora tant l’inici com el final d’este toc de queda nocturn.

Així mateix, els governs regionals tindran potestat per a limitar la mobilitat en la totalitat del seu territori o en un “àmbit territorial inferior”, ha dit Sánchez, així com establir un màxim de sis persones en reunions socials i familiars, tant en espais públics com privats, una mesura que ja han adoptat una gran part dels territoris, entre ells la Comunitat Valenciana.

Encara que l’estat d’alarma tindrà una validesa inicial de dos setmanes, l’Executiu vol prorrogar-lo durant sis mesos, segons ha confirmat Sánchez, la qual cosa obligarà el Govern a buscar suports en altres formacions polítiques en el Congrés dels Diputats. Sánchez ha anunciat la seua intenció de dur a terme esta setmana vinent el debat de la pròrroga en les Corts perquè existisca “un marc estable” en els pròxims mesos.

L’aprovació d’este instrument jurídic a través d’una convocatòria extraordinària es produeix després que deu governs autonòmics -set d’ells del PSOE i cap del PP- hagen sol·licitat la seua posada en marxa per a dur a terme restriccions de mobilitat, incloent-hi el toc de queda.

El text, que ha estat elaborat per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, estableix unes mesures mínimes que les comunitats estarien obligades a complir i, a partir d’aquí, cada govern regional podrà adoptar les decisions que considere oportunes per a contenir els contagis.

Sánchez, en una declaració institucional des de Moncloa divendres passat, va advertir de la gravetat de la situació i va assegurar que el seu Govern estava disposat a adoptar mesures més dures davant l’augment de contagis amb l’objectiu d’evitar un nou confinament.

Una de les restriccions que preveu posar en marxa a través d’este estat d’alarma és el toc de queda per a evitar la mobilitat nocturna, que algunes comunitats com la Comunitat Valenciana ja han començat a aplicar des de la passada matinada.

ValenciàEspañol