Vila-real lidera el deute ‘per càpita’ d’una província amb desigualtats de més de 500 euros

L'endeutament per habitant d'alguns municipis castellonencs marca una escala desigual on mentre la capital de la plana es mantenia en l'últim exercici amb dades disponibles, en 135 euros, localitats com Orpesa o Benicàssim tenien un deute 0 que contrasta amb els 509 euros de Vila-real.

En un moment de preparació de pressupostos i balanços anual, els municipis castellonencs fan conters de la seua situació econòmica. Una situació que dibuixa una gràfica ben desigual entre municipis, ja que si l’endeutament que té cada localitat es dividira entre els seus habitants, l’anomenat deute per càpita, superaria els 500 euros en casos com el de Vila-real, que encapçala el rànquing, i es quedaria a 0 en llocs com Orpesa o Benicàssim.

Estes dades les va posar de manifest, l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, en la presentació dels pressupostos municipals pel 2021. La xifra, de 509 euros per habitant, en este cas, com va reiterar Benlloch i argumentant en gràfiques, ve arrossegada de “la gestió política heretada”. Però siga com siga, el que és cert és que segons les últimes dades disponibles oficialment, corresponents a l’estat dels comptes municipals al tancament del 2019, la província de Castelló presenta marcats contrasts econòmics.

Al gràfic extret d’una publicació especialitzada en economia, per darrere de Vila-real, apareix L’Alcora amb un endeutament per càpita de 358 euros, seguida de prop per Borriol amb 307.

A la zona, diguem-ne central de la gràfica es situaria, Castelló, amb 135 euros igual que Nules i en l’apartat de les economies més sanejades, almenys pel que fa al que suposa eixe indicador del deute per càpita, es trobarien Benicàssim i Orpesa amb un valor de 0 euros.

Entremig, Almassora s’apropa més a eixe extrem de deute baix amb 67 euros per habitant, igual que Onda amb 75 euros o Moncofa amb 96 i a l’altra banda, però també en valors intermedis, estarien els 174 euros de Betxí.

CatalanSpanish