Borriana augmenta un 15% un pressupost pel 2021 de prop de 39 milions d’euros

A l'àmbit social, les actuacions d'inclusió al barri La Bosca o les de foment de la formació i l'ocupació són algunes de les propostes d'uns comptes que no deixen de banda ni el comerç ni el turisme entre altres àrees.

Després d’un any “difícil de gestionar i difícil de governar”, Borriana ha presentat este dimecres el pressupost municipal per a 2021 que s’incrementarà quasi un 15 per cent respecte a 2020 i arribarà als 38.708.116,67 d’euros (5 milions més), segons han assenyalat la regidora delegada d’Hisenda, Cristina Rius, i el tercer tinent d’alcalde, Vicent Granel.

Amb els qualificatius d'”inversor i social” al capdavant, els representants de l’equip de govern han explicat alguns dels punts d’esta proposta de comptes que implica també una reducció d’ingressos pel consistori pel que fa a l’assumpció de les arques municipals de les rebaixes o exempcions ja anunciades en temes de taxes municipals i altres impostos.

Per exemple, com han calculat Rius i Granel, l’exempció del pagament de l’ocupació de les terrasses suposarà una retallada de 60.000 euros durant l’any 2021, així com altres mesures de bonificació en la gestió de residus o descomptes que arribaran als 213.000 euros i així altres reduccions de distintes càrregues impositives a la ciutadania que faran que en total el consistori deixe d’ingressar més de 400.000 euros.

Tot i això, però, un dels punts que s’ha volgut destacar a la presentació d’estos pressupostos ha estat que s’incrementaran les inversions en especials totes aquelles vinculades a serveis socials tot i haver congelat moltes taxes municipals i s’invertirà en el ressorgiment econòmic.

Així, Cristina Rius ha qualificat este Pressupost com “inversor i social, condicionat per la Covid però sense incrementar la càrrega fiscal als contribuents. Per la seua part, Vicent Granel ha destacat que el 2021 es presenta com “un any de consens” però “també d’oportunitats”. De fet, ha recordat que després de lliurar l’esborrany als partits de l’oposició, s’hi van incloure dos propostes que va fer Ciudadanos vinculades a la rehabilitació de camins rurals i el microbús per a facilitar la mobilitat dins la ciutat.

“Els comptes de 2021 representen la consolidació de tot el que s’ha aconseguit en anteriors pressupostos i suposen la màxima expressió de les polítiques socials centrades en les persones”. Cristina Rius i Vicent Granel han assegurat que en els moments de crisis “és quan més hem d’estar al costat dels nostres veïns i veïnes, de les persones més desfavorides, desocupades, majors, autònomes, o de les pimes”.

Com a prioritats de l’equip de govern, s’han referit a “blindar l’àrea d’Acció Social i les Polítiques d’Ocupació”, per la qual cosa, per a 2021, “continuem en la línia desenvolupada enguany d’incrementar les dotacions econòmiques inicials i les accions socials, segons les necessitats”, i han citat entre d’altres, la regeneració social del barri la Bosca, inclosa en l’Estratègia Edusi, en què es treballarà la formació i la inclusió social dels joves del barri.

Obres municipals

L’exercici 2021, han confirmat els representants de l’equip de govern, “el començarem amb diverses obres municipals importants, com són el Centre d’Atenció Primerenca, la sala de formació per a la policia local i altres àrees i la reforma de l’edifici de l’antic ambulatori que acollirà els Serveis Socials i el CAISS, amb una inversió totes elles, que ascendeix al voltant de 2 milions d’euros.
A més, han recordat que esta setmana ha començat el trasllat de l’IES Jaume I i, amb això, el posterior enderrocament i construcció del nou centre, amb 7,7 milions previstos per a esta anualitat, segons la resolució del reajustament d’anualitats de novembre 2020. Una obra pagada directament per la Generalitat Valenciana però gestionada per l’Ajuntament per la delegació expressa de competències. “Són tres obres que han tingut una llarga tramitació però, per fi, es posaran en marxa i esperem vore prompte els resultats desitjats”, han expressat Cristina Rius i Vicent Granel.
Igualment en 2021, segons han exposat, començarà la rehabilitació de la façana, coberta i desguassos de l’edifici de la Casa de la Cultura per a solucionar els problemes d’humitats. De fet, han adduït, ja s’ha licitat la redacció del projecte bàsic de rehabilitació de la Casa de la Cultura la Mercè, així com el projecte d’execució de la primera fase de les obres. De la mateixa manera, el Refugi Antiaeri del camí d’Onda s’adequarà per a ser autovisitable, amb un sistema audiovisual.

Ocupació i economia

En matèria de polítiques actives d’ocupació, “continuem apostant per participar en els programes d’ocupació que promouen les administracions competents, amb un increment d’un 20% dels recursos municipals”, i per a programes d’ocupació es destinaran en 2021 més d’1,5 milions d’euros, dels quals un 25% corresponen a recursos municipals.

Quant a les inversions Edusi per a 2021, han explicat els responsables municipals, es concentren en 10 actuacions que sumen un total d’1.116.420€, subvencionades al 50% pels Fons Europeus, amb els quals s’han intentat cobrir els 4 Objectius Temàtics: Tecnologia de la Informació, Economia baixa en Carboni, Medi ambient i Patrimoni, i Inclusió Social i Lluita contra la pobresa.

Una altra acció que també es pretén implantar en 2021 està inclosa en el Pla de Mobilitat, i consisteix en la posada en marxa d'”un Microbús Urbà que faça una ruta contínua per diversos punts de Borriana, que acoste els usuaris al mercat, centres de salut, CEAM i comerços de tota la ciutat, en definitiva, que facilite un desplaçament sostenible per tots els barris de la nostra localitat”, han avançat.

A estes prioritats, han sumat “el major suport i promoció del comerç local”, i en la qual, a judici d’ambdós regidors, “s’està treballant àrduament i amb decisió des del confinament per l’estat d’alarma”. Per al nou pressupost, han assegurat, s’ha incrementat “un 200% la dotació inicial en les 2 partides que treballen la promoció comercial, amb les quals es pretén continuar amb les accions que han resultat més productives, com ara els diferents sortejos per a comprar en el comerç local, que reverteixen en el mateix comerç. Així mateix, quedem a l’espera del resultat del Pla de Foment del Comerç Local per a implementar les accions que es creguen oportunes”.

D’altra banda, han insistit que l’Ajuntament preveu menors ingressos per impostos, taxes i ingressos patrimonials, a causa de la previsió de falta d’activitats, sobretot per la reducció d’aforament; però, principalment, per la congelació de tots els tributs municipals, inclosa la taxa de gestió de residus, ja que enguany, “extraordinàriament, l’ajuntament assumirà l’increment del 5,8% del cost del servei i, a més, en el cas de les activitats econòmiques, s’aplicarà una reducció del 25% en els rebuts per a ajudar en la recuperació econòmica”.
Així mateix, han recordat que les persones jubilades i pensionistes amb rendes menors de l’1,3 de l’Iprem poden reduir el rebut un 50%, i els beneficiaris d’ajudes d’emergència per subministres bàsics estan exempts de la taxa. Igualment, en els casos de les terrasses de bars i restaurants seguiran sense pagar la taxa d’ocupació de via pública durant la primera meitat de l’exercici, la qual cosa “també afectarà la reducció dels ingressos municipals”.

CatalanSpanish